Białka kolagenowe

Kolagen jest białkiem budującym przede wszystkim tkanki łączne w organizmie każdego człowieka. Jest to substancja elastyczna, odporna na rozciąganie, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako podstawa ścięgien i skóry. Kolagen, jego właściwa podaż, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i powstrzymywania procesów starzenia.

Kolagen

Białka kolagenowe występują pod różnymi postaciami w niemal wszystkich strukturach organizmu człowieka. Najwięcej jest ich w skórze, tkankach łącznych i żyłach oraz chrząstkach, ale znajdziemy je też w kościach czy mięśniach, na przykład w sercu. Składnikami kolagenu są glicyna i prolina, które odpowiadają odpowiednio za rozwój organizmu i hamowanie procesów starzenia. Znaczenie kolagenu łatwo zauważyć w sytuacjach, kiedy występuje jego chroniczny niedobór. Pojawiają się wtedy problemy z podwyższoną łamliwością kości, zwyrodnieniami stawów oraz osteoporozą.

Przyjmowanie kolagenu

Kolagen może być wykorzystywany w celu skutecznej redukcji zmarszczek, regenerowania zniszczonej skóry, wzmacniania zniszczonych włosów i paznokci, prawidłowiej odbudowy tkanki kostnej, a także poprawiania organizmu na działanie negatywnych czynników na zewnątrz i wewnątrz organizmu. Kolagen jest zalecany osobom, które cierpią na obniżenie odporności, mają problemy skórne związane z alergiami, są poddane silnemu stresowi, ich układ trawienny cierpi w wyniku terapii antybiotykowej, jak również jeśli występuje u nich przewlekłe zmęczenie, rozstępy lub dolegliwości reumatyczne.

Wykorzystanie kolagenu

Kolagen może być przydatny u wszystkich pacjentów leczących się na serce lub mających różne problemy z układem krwionośnym. Kolagen powinny przyjmować również osoby w trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego i należy pamiętać, że naturalna produkcja kolagenu spada z wiekiem, więc konieczne jest jego regularne przyjmowanie w większych ilościach już po ukończeniu 30. roku życia.

Źródła kolagenu

Kolagen znajduje się w ogromnej ilości składników pokarmowych, w tym przede wszystkim w produktach odzwierzęcych. Jego zawartość nie jest jednak zazwyczaj zbyt wysoka, co oznacza, że trzeba celować w produkty posiadające stosunkowo wysoką zawartość kolagenu, na przykład w galaretki mięsne. Nie każdemu taka dieta jednak odpowiada, ponieważ na pewno jest dość specyficzna, ale bez problemu można zrezygnować z niej na rzecz suplementów diety w płynie lub w tabletkach. W takiej formie podawany jest kolagen rybi, który jest najlepiej wchłaniany przez człowieka, dzięki czemu jest to dobra alternatywa.