Typy kolagenu

Kolagen to coraz częściej przyjmowany, ważny suplement diety. Rodzajów kolagenu jest bardzo dużo i cały czas trwa poszukiwanie najlepszej jego formy dla człowieka. Najważniejsze obecnie formy kolagenu to:

I. Kolagen hydrolizowany

Jest to zwykła żelatyna powstająca poprzez termiczne niszczenie wiązań peptydowych białek. Jest to tani rodzaj kolagenu, ponieważ proces jego produkcji jest prosty, a surowce bardzo tanie. Zazwyczaj pojawia się w tanich kosmetykach.

II. Kolagen zwierzęcy

Kolagen pochodzenia zwierzęcego uzyskiwany jest z tkanek łącznych. Zazwyczaj przetwarzane są skóry bydlęce i wieprzowe. Pod względem budowy nie różni się znacznie od żelatyny, ale te różnice istnieją. Najbardziej pożądanym rodzajem kolagenu zwierzęcego jest kolagen rybi, ponieważ jest chemicznie najbardziej podobny do naturalnego kolagenu ludzkiego. Jest wykorzystywany w lekach i kosmetykach. Nie powoduje podrażnień i szybko się wchłania. Poleca się go jako sposób na trądzik oraz inne problemy skóry. Do jego produkcji wykorzystywane są rybie łuski. Wartym uwagi produktem z rybich łusek jest też olej, który działa bardzo pozytywnie na układ krążenia.

III. Fitokolagen

Nie jest to tak naprawdę kolagen, ale cukry roślinne, które działają w sposób bardzo zbliżony do kolagenu.

Efekty stosowania kolagenu

IV. Kolagen liofilizowany

Uzyskuje się go poprzez suszenie kolagenu, co pozwala zachować jego możliwie niezmienioną formę. Pojawia się w kosmetykach i w suplementach diety. Dodawany jest tylko do drogich produktów, ponieważ technologia jego wytwarzania jest kłopotliwa i kosztowna.

Znaczenie kolagenu

Jest oczywiście istotne to, jaki kolagen i w jakiej formie jest podawany, ale niezależnie od tego, czy jest to forma płynna kolagenu roślinnego czy forma stała kolagenu zwierzęcego, efekty jego działania są bardzo szerokie. Szczególnie skuteczny jest przy regeneracji skóry, co znajduje szerokie zastosowanie w chirurgii plastycznej i przy leczeniu oparzeń oraz innych uszkodzeń skóry. Kolagen to w dużej mierze młodość naszej skóry i jej dobry wygląd.

Najważniejsza kwestia dotyczy zużywania się włókien kolagenowych. Ich budowa zapewnia im elastyczność, ale z czasem wiotczeją i muszą być wymienione. W organizmie młodego człowieka ten proces następuje efektywnie. U osób trochę starszych zaczynają się problemy i podawanie dodatkowego kolagenu w pożywieniu jest w stanie ten proces aktywizować. Proces wymiany, któremu podlega aż 3 kg tej substancji rocznie, jest zaskakująco dynamiczny. Cały kolagen budujący wątrobę wymieniany jest w zaledwie miesiąc.