Aloes w swojej naturalnej formie jest dla większości osób mało ciekawy, ale można z niego przygotować sporo znacznie bardziej interesujących przetworów bez utraty jego właściwości.
Wino z aloesu
500g liści z aloesu chowamy w lodówce na 7-10 dni, po czym usuwamy z nich kolce i kroimy je na kilkucentymetrowe kawałki. Należy je potem zmielić w maszynce do mięsa i zalać około ½ litra wina. Po dokładnym wymieszaniu należy dolać do powstałej mieszaniny 500g miodu i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Naczynie z miksturą powinno stać w ciemnym miejscu przez 3-5 dni. Jeśli nie mamy maszynki, można skorzystać z blendera.
Tak przygotowane wino należy przecedzić przez sito, rozlać do butelek i przechowywać w lodówce. Pije się je następnie przez tydzień w ilości 1 łyżeczki do herbaty 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem, a przez następne 3 tygodnie dawkę zwiększa się do 1 łyżki stołowej. Po tym miesiącu należy zrobić przerwę trwającą 10-14 dni, po czym można od nowa rozpoczynać kurację.
Przepis na wino można modyfikować poprzez zmianę proporcji lub dodanie spirytusu. Wino pomaga przede wszystkim na problemy z żołądkiem i dwunastnicą.
Napar z aloesu
Podobnie jak w przypadku wina, aloes należy pociąć na drobne kawałki, a potem wrzuca się je do termosu z dodatkiem niewielkiej garści liści szałwii oraz nagietka bądź babki lancetowatej. Termos należy zalać 1,5l gorącej wody i go zakręcić na jakąś godzinę. Powstały napar nadaje się do płukania jamy ustnej i jamy nosa. Można nim obmywać miejsca intymne, wykonywać tamponowanie oraz wykorzystywać do robienia okładów na wrzody i rany. Napar jest skuteczny także jako wlewy doodbytnicze.
Miód z aloesu
W stosunku 1:2 należy łączyć zmiażdżone liście aloesu (z poobrywanymi kolcami) z dowolnym rodzajem miodu, najlepiej lipowym. Powstałą w ten sposób zawiesinę należy podgrzewać na gazie do momentu wrzenia, po czym odstawić na jeden dzień, znowu doprowadzić do wrzenia i przecedzić przez gęste sitko. Po schłodzeniu taki miód wstawiamy do lodówki.
Miód z aloesem przyjmuje się codziennie rano na czczo w ilości jednej łyżeczki do herbaty na godzinę przed śniadaniem.
Wyciąg glicerynowy z aloesu
100g liści zmieszanych z 100ml wody należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym należy dodać 150ml gliceryny, cytryny do smaku i dokładnie wymieszać. Po 24 godzinach powstała miazga powinna być przepuszczona przez gęste sito i przelana do butelki. Należy ją przechowywać w lodówce. Jest to środek kosmetyczny i skuteczny płyn po goleniu.