Niedobór witaminy C

Marynarze to przykład osób, które szybko przekonywały się, że braki witaminy C w organizmie mogą stawać się niebezpieczne dla zdrowia i życia. W czasie wypływania w długie rejsy mimo dobrego zdrowia okazywało się, że łatwo zapadali na różnorakie choroby. Działo się tak nawet jeśli mieli ze sobą odpowiednie pożywienie.

W wielu przypadkach udało się zauważyć krwawienie z dziąseł, wypadanie zębów, odnawiające się i źle gojące się rany. Dochodziło do tego również zmęczenie fizyczne i psychiczne osłabienie. Podróż taka niekiedy kończyła się również śmiercią. Udało się z czasem odkryć, że życie marynarzy ratować może witamina C znajdująca się w kwaszonej kapuście czy owocach cytrusowych.

Ten przykład pokazuje, że podobnie stać się może praktycznie z każdym z nas. Nawet z prawidłowym żywieniem i dbaniem o siebie możemy mieć różne choroby, jeśli do organizmu nie będzie się dostarczać dobrej ilości witaminy C. bez odpowiedniej dawki witaminy C w organizmie stopniowo dzień po dniu nasze zdrowie będzie się pogarszać.

Najczęściej pojawiające się oznaki niedoboru witaminy C to:

- osłabienie

- utrata apetytu

- bóle stawów i mięśni

- problemy ze snem

- mała wydolność fizyczna

- mniejsza koncentracja

- mała odporność na zakażenia i choroby

- negatywne usposobienie

- podatność na ból

- depresja

Skutki niedoboru witaminy C

Zapotrzebowanie i pozyskiwanie witaminy C

Nasz organizm ma zapotrzebowanie na poziomie 60 mg na dobę. Większość roślin i zwierząt jest w stanie witaminę C samodzielnie wytwarzać. Wyjątek stanowić będą organizmy ssaków naczelnych, w tym także człowieka oraz niektóre gatunki nietoperzy czy też świnki morskiej. Te organizmy dostarczać muszą witaminę C z zewnątrz.

Jak powinniśmy się zabezpieczać przed skutkami niedoboru witaminy C w naszym organizmie?

Dobrą opcją będzie naturalna witamina C z długotrwałym działaniem. Taką idealną opcją będzie wiśnia Acerola, która ma najwięcej cennej witaminy. Dlatego występuje ona jako świeży proszek oraz w formie tabletek wygodnych do przyjmowania. Są one pokrywane mikrokrystaliczną celulozą a więc będą naturalne. Dostarczyć można w ten sposób do organizmu 30 razy więcej witaminy C niż z cytryny. Dodatkowo nie będzie trzeba również zmagać się z przykrym kwaśnym smakiem, który niestety będzie naszym udziałem zawsze gdy będziemy sięgali po cytrynę czy również po cenną czarną porzeczkę.